Waldorf ster lantaarntjes vouwen (tutorial)

De koude en donkere dagen voor kerst breken weer aan. Tijd voor licht en warmte, ik kreeg laatst een prachtige brief van Jane met de uitleg hoe ik deze lantaarntjes kon maken. Ik werd gelijk heel erg blij van deze prachtige lichtjes en besloot de volgende dag aan de slag te gaan. Eerst met het gewone A-4 papier. Het moet ‘nat in nat’ geschilderd worden dat betekend dat je het papier helemaal nat maakt zodat je (aquarel)verf mooi in elkaar over vloeit. Op gewoon A-4 papier werkt dit helaas niet het papier laat los en je krijgt allemaal witte ‘pilletjes papier’ op je vel. Ik besloot de volgende dag naar Bertus Workel in de stad te gaan en daar kocht ik mooi dik aquarelpapier. Hier de uitleg over hoe je ze maakt:

2014-11-28 lichtjes waldorff en adventskalender9

Wat heb je nodig:

– Mooi dik aquarelpapier

– Aquarelverf maar je kunt ze ook met gewone waterverf beschilderen

– Zonnebloemolie

– Sponsje

– Schaar

Hoe maak je ze:

Snijd je vel in precies dezelfde afmeting zodat je een vierkant krijgt. Ik sneed ze 30×30 maar hoe groter de afmeting hoe groter je lichtje. Leg je vel op tafel en maak hem helemaal nat met een sponsje en water voor én achterkant. Leg je vel mooi glad op tafel en beschilder hem. Neem niet iets in je hoofd wat je wilt gaan schilderen maar laat de verf gewoon in elkaar overvloeien. Draai met het papier rond zodat je prachtige kleurschakeringen krijgt. Ik gebruikte soms ook grof zeezout om effecten te creëren…het is de bedoeling dat je geen wit weer op je vel ziet.

Laat het goed drogen (of eventueel met de föhn drogen) als ze goed droog zijn ga je ze met een sponsje invetten met olie. Ik gebruikte zonnebloemolie. Wederom beide kanten oliën en dan  goed laten drogen (1 nachtje vaak)

Nu kunnen we ze vouwen!

2014-11-28 lichtjes waldorff en adventskalender

Vouw je papier (witte kant naar binnen!) 1x dubbel draai een kwartslag vouw nog een keer dubbel en een keer van punt naar punt zodat je een x en een + op je papier hebt staan (zie laatste foto)

2014-11-28 lichtjes waldorff en adventskalender1

Draai je papier om zodat de gekleurde kant boven ligt…in het midden zit een punt het is de bedoeling dat je het zo vouwt dat het driehoek ontstaat zoals die op foto 3 aangegeven.

lichtjes waldorff en adventskalender 058

Pak 1 “flapje” steek je hand erin en vouw hem naar binnen met de vouwlijnen op elkaar zoals hierboven (in collage) op foto 4 staat aangegeven(deze foto hierboven moet eigenlijk nog tussen foto 3&4 sorry) …doe dit met alle 4 de flapjes.

2014-11-28 lichtjes waldorff en adventskalender2

Nu heb je nog 1 ‘vlieger’ over hiervan knip je het witte gedeelte af (foto 1 en 2) vouw je papier weer open als het goed is heb je je papier zoals op de laatste foto staat aangegeven.

2014-11-28 lichtjes waldorff en adventskalender3

Vouw nu zoals op foto 1 de rechte zijden naar binnen de lijnen moeten parallel lopen doe dit bij alle vier de hoeken vouw je papier weer open er zijn nu nóg 4 hoeken over om te vouwen (als je je papier open vouwt kun je het mooi zien aan het vierkant in het midden die moet met de punt naar beneden) vouw nogmaals de vier rechte kantjes naar binnen. Draai je papier om…

2014-11-28 lichtjes waldorff en adventskalender4

Vouw de vier hoekjes naar binnen (de vouwlijnen staan er al in je hoeft ze alleen nog maar mooi strak te vouwen) draai je papier weer om en nu komt het “tricky” gedeelte zie op foto 4 hierboven hoe ik met mijn vinger het puntje naar buiten duw dit stukje gaan we helemaal achterover “klappen”…

2014-11-28 lichtjes waldorff en adventskalender5

Klap het flapje dus achterover en je zult zien dat er 2 ‘vouwtjes’ nog niet inzitten die moet je er zelf nog ietsje in moet drukken je eerste 2 hoekjes met stervormige puntjes zijn nu klaar je houdt nu dus nog 3 hoekjes over om te vouwen. Herhaal zoals stap 1.

2014-11-28 lichtjes waldorff en adventskalender7

Als je alle 4 de hoekjes hebt gevouwen is het de bedoeling dat hij er dus zo uit ziet. Om hem te laten staan duw je de onderkant iets plat zodat je er een waxinelichtje in kunt zetten.

2014-11-28 lichtjes waldorff en adventskalender8

Heel veel plezier met het maken van deze mooie waxinelichtjes! Ze zijn erg verslavend om te maken

7 gedachten over “Waldorf ster lantaarntjes vouwen (tutorial)

  1. welke dikte papier gebruik je hiervoor? Ik heb het geprobeerd met aquarelpapier met een dikte van 220 gram maar dat werkt niet.
    Het papier gaat dan scheuren als je het wil vouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s