Adventskalender

Eenvoudig gerekend begint de advent vier zondagen voor Kerstmis. De advent begint altijd op de zondag die valt tussen 27 November en 3 December en eindigt op 24 December bij het avondgebed. Hierdoor is de lengte van de adventsperiode verschillend, maar telt wel altijd 4 zondagen:

1e zondag: Levavi

2e zondag: Populus Sion

3e zondag: Gaudete

4e zondag: Rorate

In huizen en kerken wordt de advent symbolisch zichtbaar gemaakt door een kaarsenstandaard of een adventskrans waarop vier kaarsen staan. Elke zondag wordt een extra kaars aangestoken. Op de laatste zondag voor kerst branden dan alle kaarsen.

Tijdens de adventsperiode wordt in kerken gebruikgemaakt van de kleur paars, de kleur van boete en inkeer. Alleen op de derde zondag van advent, Gaudete, kan de kleur roze gebruikt worden daar waar dit gebruikelijk is, om het feestelijke karakter van deze zondag weer te geven. *info Wikipedia*

Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik als klein meisje op een katholieke school zat in Oldenzaal. Iedere week naarmate we meer en meer richting de kerst gingen werd er een kaarsje extra aangestoken. Adventskaarsjes, en wel 4 op een rij om precies te zijn. Ik vind de adventstijd altijd een magisch iets je leeft écht naar de kerst toe. Vorig jaar maakte ik voor mijn jongens dan ook een adventskalender.

Ik spaarde 24 wc rolletjes op vulde die met iets lekkers, een klein cadeautje, of een leuk opdrachtje…

Adventskalender 2013:

adventkalender

De jongens vonden het fantastisch! Iedere dag een leuk klein ritueeltje. Ik besloot dat ik vanaf nu ieder jaar een adventskalender voor ze zou maken. Ik hou van dit soort ritueeltjes en hoop dan ook dat mijn jongens zich dit later zullen herinneren….

Dit jaar koos ik voor een andere opzet:

lichtjes waldorff en adventskalender 102

lichtjes waldorff en adventskalender 097

lichtjes waldorff en adventskalender 094

Ik kocht een tijd geleden bij de Lidl een mooi pak gekleurde enveloppen en wist dat ze vast ooit eens van pas zouden komen. Ik vulde de envelopjes met verschillende dingen hieronder een collage van de cadeautjes, opdrachtjes en lekkere dingetjes die ik erin stopte:

Enveloppe 23 bijvoorbeeld eten bij kaarslicht (en dan alle lampen in huis uit vinden ze geweldig!)

Enveloppe 15 gaan we wat kerstkaartjes knutselen

Enveloppe 19 gaan we allemaal een kerstbal uitzoeken in het tuincentrum ook een traditie die we ieder jaar doen 😉

Enveloppe 5 kerstkoektjes bakken

Enveloppe 7 spelletjes avond!

Verder wat krijtjes om mee te tekenen, wat stempeltjes, een uitgeknipt verhaaltjes voor beide, glow in the dark stickers, 2 zelfgehaakte kerstballen, 2 stekers van Grimms, kleurboekjes noem het maar op. Hij is eigenlijk zo gevuld…

Screenshots

De kaarsjes uit enveloppe 1 en 2 smolt ik zelf…ik haalde dit idee van Pinterest

Wees creatief de kinderen vinden vooral de ‘doe’ opdrachtjes juist leuk! Wil je zelf ook aan de slag dan kun je hier mijn Pinterestboard bekijken en ideeën opdoen.

Of bijvoorbeeld op het mooie blog van : http://theartofhomeeducation.com/2014/11/30/advent-calender-2014/

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s